Dingen die u tijdens de zwangerschap moet vermijden

Als u tijdens de zwangerschap rookt, alcohol drinkt of drugs gebruikt, lopen zowel u als uw baby risico op ernstige problemen.

Alcohol

Op dit moment zijn artsen van mening dat het niet raadzaam is om zelfs maar een druppel alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Als u alcoholische dranken drinkt, kunt u de zich ontwikkelende foetus schaden en loopt de baby risico op geboorteafwijkingen en mentale problemen.

Rook

Roken tijdens de zwangerschap brengt enkele van de volgende risico’s met zich mee: doodgeboorte (wanneer een baby sterft in de baarmoeder), laag geboortegewicht (waardoor de kans op gezondheidsproblemen bij de baby toeneemt), baby’s prematuur (baby’s geboren vóór 37 weken) en wiegendood (SIDS). SIDS is de plotselinge dood, zonder duidelijke reden, van een baby jonger dan een jaar.

Verdovende middelen

Het gebruik van illegale drugs, zoals cocaïne of marihuana, tijdens de zwangerschap kan leiden tot miskramen, vroeggeboorten en andere gezondheidsproblemen. Ook kunnen baby’s geboren worden met een verslaving aan bepaalde medicijnen.

Onveilige seks

Praat met uw arts over seks tijdens de zwangerschap. Als uw arts u toestaat seks te hebben tijdens de zwangerschap, moet u een condoom gebruiken om te voorkomen dat u een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) oploopt. Omdat sommige SOA’s kunnen leiden tot blindheid, longontsteking of meningitis bij de pasgeborene, is het belangrijk dat u uzelf en uw baby beschermt.