De risico’s die de economie in 2020 kunnen bederven

Voor de auteur zouden ze een uitdaging zijn voor de grote technologie en de verkiezingen in de Verenigde Staten.

Het traditionele spel van economische voorspellingen voor het komende jaar lijkt het niet waard. In 2020, vergeleken met alle jaren sinds de financiële crisis, is de kans nog groter dat de wereldeconomie zal blijven groeien, dat de rentetarieven erg laag zullen blijven en dat de aandelenmarkten zullen blijven stijgen.

Dus in plaats van het meest waarschijnlijke scenario te voorspellen, wat vrij duidelijk is, is het nuttiger om onwaarschijnlijke gebeurtenissen te overwegen die het goedaardige haalbare scenario zouden kunnen veranderen.

En zonder de impact uit te sluiten die de coronavirus-epidemie eindelijk kan hebben op de wereldeconomie op de Chinese economie, de olieprijs, het toerisme en andere sectoren en variabelen, denk ik dat er tien risico’s zijn die economische en financiële problemen kunnen veroorzaken in 2020.

Het zijn geen voorspellingen: aanhoudende wereldwijde expansie is waarschijnlijker dan welke combinatie van deze tegenslagen dan ook. En hier gaan ze, geordend van laagste risico naar hoogste risico.

U ziet geen recessie

Het laagste risico is wat veel economen elk jaar voorspellen: een wereldwijde recessie, veroorzaakt door de Verenigde Staten of China.

Een recessie is onvermijdelijk, maar in 2020 minder waarschijnlijk dan in de voorgaande tien jaar. Terwijl de wereldwijde investeringen en de industrie te lijden hebben onder de handelsoorlog tussen de VS en China, heeft het macro-economische beleid in beide landen de huisvesting, diensten en overheidsuitgaven gestimuleerd. De wereldeconomie zal dit jaar blijven profiteren van de wind in de rug als gevolg van de Amerikaanse renteverlagingen van vorig jaar en de inspanningen van China om een ​​groei van ongeveer 6% te stimuleren. Bij het uitblijven van een nieuwe grote schok is de recessie in 2020 dan ook uiterst onwaarschijnlijk.