De VS heeft de verlenging van tijdelijke licenties aan het Aziatische technologiebedrijf beëindigd om klanten ondersteuning en updates te bieden
Na verschillende uitbreidingen is het bekende veto van de Verenigde Staten op het Chinese Huawei al een realiteit. Sinds 13 augustus zijn de tijdelijke licenties die het ministerie van Handel aan Huawei verleende, verlopen. Een klap die de telefoons van het Chinese merk zonder updates zou kunnen verlaten.
Dankzij de voortdurende uitbreidingen van het vetorecht van de Trump-administratie konden Huawei-smartphonegebruikers onder andere genieten van de nieuwste updates voor Google-services. Bovendien, om Amerikaanse bedrijven een tijdelijke marge te geven om het Chinese bedrijf failliet te laten gaan.
De nieuwste apparaten van het merk komen echter al op de markt zonder de diensten van de zoekmachine-gigant. 16 mei 2019 markeerde de grote scheiding tussen Huawei en Google, sinds die datum koppelen de apparaten van het Aziatische merk niet de diensten van het Amerikaanse bedrijf.
Volgens ‘The Washington Post’ blijft het aflopen van de verlenging van het vetorecht echter in de lucht als de mobiele telefoons die vóór 16 mei 2019 zijn gelanceerd, de nodige updates kunnen ontvangen. Op dit moment beantwoordt Huawei deze vraag aan deze krant niet.
Van de GSMA verzekeren ze dat “elke smartphone die vóór 16 mei 2019 is vervaardigd, nog steeds beveiligingsupdates van Google en algemene updates voor Google-applicaties kan ontvangen.” Maar “als Huawei per ongeluk de compatibiliteit met Google-applicaties verbreekt tijdens een software-update, zal Google niet kunnen samenwerken aan het probleem, zelfs als het de update en de beveiligingspatch al heeft geleverd”, voegen ze eraan toe.
Google van zijn kant heeft aan ‘The Washington Post’ bevestigd dat “deze licenties absoluut noodzakelijk waren om Android-updates via officiële kanalen aan Huawei te kunnen leveren.”
Een verklaring die zou bevestigen dat het Chinese bedrijf sinds 13 augustus geen updates meer kan ontvangen van Google of andere Amerikaanse ontwikkelaars.