Er is een stelregel die bijna alle verantwoordelijken voor cyberbeveiliging voortdurend herhalen: “Als je verbonden bent, kun je hacken.” Bijna allemaal, omdat onderzoekers van de University of Bristol (VK) een internetnetwerk hebben ontwikkeld dat praktisch 100% veilig is. “Het grootste kwantumnetwerk in zijn soort”, zeggen ze.
Een van de voordelen is een “volledig veilige” communicatie zonder enige dreiging van onderschepping van berichten op dit platform. “Onze oplossing is schaalbaar, relatief goedkoop en vooral onneembaar. Dat betekent dat het een opwindende regelwijziging is en de weg effent voor een veel snellere ontwikkeling en wijdverbreide inzet van deze technologie ”, zegt Siddarth Joshi, lid van het Quantum Engineering Technology Laboratory aan de Universiteit van Bristol, tegen de publicatie Unilad .
Tegenwoordig is het internet bezaaid met codes die informatie beschermen, maar cybercriminelen zijn altijd geavanceerder. Tijdens de Covid-19-pandemie is het aantal aanvallen op internet toegenomen.
De bewakingsdiensten van Google ontdekten alleen al in april 18 miljoen dagelijkse pogingen tot cyberaanvallen. Microsoft van zijn kant detecteert dagelijks 60.000 berichten met bestanden of kwaadaardige links die zijn gekoppeld aan het SARS-CoV-2-virus.
De Bristol-onderzoekers zijn vastbesloten om een alternatief te vinden en hebben hun zinnen gezet op kwantumtechnologie om de informatie die op internet wordt gedeeld, onneembaar te maken.
Natuurkundigen hebben al een soort veilige versleuteling ontwikkeld, kwantumsleutelverdeling genaamd, die lichtdeeltjes doorgeeft, ook wel fotonen genoemd.
Dankzij deze technologie kunnen twee gebruikers een geheime sleutel delen om de informatie te versleutelen en ontsleutelen, zonder het risico te worden onderschept.